25 Mart 2007 Pazar

İnceleme: Linkibol.com

Selamlar,
Geçtiğimiz günlerde yeni bir siteyle tanıştım, LinkiBol.com
Linkibol, Beni çok gururlandırdı çünki Türkiyenin ilklerinden.
Web 2.0 niteliklerini taşıyan. Yerli yerinde ve başarılı kullanılmış AJAX, İç açan tasarımı ve Sürekli genişleyen içeriği ile gerçekten göz dolduran başarılı bir site olmuş. Buradan sitenin yaratıcısı Volkan Özçelik'e tebriklerimi iletiyorum.


NEDİR BU LİNKİBOL??

Linkibol, Temel anlamda, internette birçok örneğini gördüğümüz ve oldukça yaygın olan Social Bookmarking (Bookmark,Link paylaşım) sitelerinden biri, Ancak kendine özgü özellikleri, yapısı ve tasarımı ile internetteki bu social bookmark kalabalığından sıyrılmasını bilmiş. Özellikle rakiplerinizin del.icio.us ve Digg gibi dev siteler olduğu bir ortamda "kendine özgü ve yenilikçi" olmak başarının tek anahtarı gibi gözüküyor ve Linkibolcular bunu çok iyi başarmış.

LİNKİBOL DA NELER YAPABİLİRİM?
Web de dolaşırken gördüğünüz, beğendiğiniz siteleri Browserınıza kaydeder gibi linkibola kaydedebilirsiniz ve bu linklere istediğiniz an istediğiniz yerden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Tag'ler sayesinde diğer linkibolcuların ekledikleri linkler arasında kendi ilgi alanınıza uygun linklere direk ulaşabilirsiniz. Beğendiğiniz linklere oy verip onların listede daha üst sıralarda görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Web de gezinmenizi kolaylaştırır çünki, Bazı şeyleri burda bulmak çoğu zaman Google'dan bulmakdan bile daha kolay. Çünki diğer kullanıcılar tarafından adeta özenle seçilmiş ve tag'lenmiş sitelere ulaşıcaksınız. Bu tarz Social Bookmarking siteleri çoğu zaman hayatınız kolaylaştırır, bizim için Linkibol'un artısı tamamen türkçe içeriğe sahip olması. Böylece bir şekilde Google da yer alamayan Türkçe içerikli sitelere de gün doğmuş oluyor. Ayrıca linkibol sayesinde sadece bookmark yapmakla kalmaz kendi sitenizide kullanıcıların görüşüne sunabilirsiniz ve popüleritenizide artırabilirsiniz.

TEKNİK OLARAK?
Linkibol, bir programcı gözüyle bakıldığında çok güzel özeliklere sahip. öyleki saatlerdir siteyi inceliyor olmama rağmen halen "vay nekadar güzel yapmışlar" dediğim birşeylere rastlıyorum.
Linkibol'un server tarafında her nekadar destekçisi olmasamda başarılı olduğu aşikar olan ASP.NET çalışıyor.
Kullanıcı tarafında ise yine Volkan Özçeliğin kendisine ait ve gayet başarılı bulduğum Sardalya Dynamic Framework destekli JavaScript var. Site Halen beta aşamasında olmasına rağmen oldukça tutarlı ve düzgün çalışıyor. Test ettiğim süre içersinde sadece bir iki önemsiz bug ile karşılaştım bu bir beta için gayet başarılı.
Konu AJAX'a gelince işler güzelleşiyor çünki ajax'ı öyle güzel kullanmışlarki yabancı sitelerde dahil olmak üzere gördüklerimin en iyileri arasında diyebilirim. Mesela kullanıcı hesabı oluştururken ben daha kullanıcı adı yazar yazmaz linkibol benim enter'a ya da submit'e basmamı beklemeden server'a gidip kullanıcı adının kullanıma açık olup olmadığını kontrol etti. Benim için işleri kolaylaştırdı. Site içinde linklere bakarken bütün bilgiyi bir anda yüklemeyip siteyi hızlandırdı sadece görmek istiğim kısmı yükleyip (mesela comment'ler gibi) gereksiz bütün kalablığı ordatan kaldırdı. Bana AJAX böyle kullanılmalı dedirtti tebrikler.
Tabi birde, Linkkibol'un çok işe yarayan Screenshot özelliğinide Snap Preview üstlenmiş.

SONUÇ
Linkibol.com yerliyerinde ajax kullanımı, sade tasarımı ve Tag'ler gibi özellikleri ile Web 2.0'ı yakalamış, Türkiyenin öncü sitelerinden, içeriği ise cabası. Var olan bir iki kullanışlılık hatası, Arama bölümüdeki zorluklar gibi birkaç eksiğinde BETA sürecinde onarılacağından eminim çünki linkibol oldukça hızlı gelişiyor, inanın ben bu yazıyı yazarken bile bir update yapıldı :) şahit oldum.
Volkan Özçelik ve varsa Ekibi :)
Sizi tebrik ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.

1 yorum:

Volkan Ozcelik dedi ki...

Bu güzel ve detaylı incelemen için teşekkürler Serkan.

Önümüzdeki aylarda linkibol a pek çok yeni şey ekleyeceğiz.

Bu birkaç günü sistemin AJAX altyapısını sağlayan sardalya düzenlemeye ayırdım. Önümüzdeki haftalarda linkibol çok daha hızlı ve çok daha az hatayala çalışacak.

Her zaman diyorum, amacımız bir "digg for Turkey" ya da bir "del.icio.us for Turkey" olmak değil.
(
bence böyle bir şeye gerek de yok: Malezya'da bile digg'in birebir klonu çıktı. Önemli olan mod-a-mod bir iş mantığını kopyalamak değil.
Çünkü eğer bir sistemi aynen kopyalarsanız; o sistemin hatalarını ve eksiklerini de kopyalarsınız ;)
)

Amacımız, farklı bir şeyler sunabilmek ve linkibolculara rahat ve eğlenceli bir social bookmkarking deneyimi sağlayarak hayatlarını renklendirmek.

...

Bir eklenti daha:

linkibol dışında, "snap preview" uygulamasını %100 AJA bir sitede kullanan kimseye rastlamadım henüz.
Meraklısı bu işi nasıl yaptığımıza da bakabilir.

Şu an için iki kişi olan linkibol ekibinden sevgilerle.

Volkan Özçelik
Kurucu, linkibol.com